Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy – jak sama jego nazwa wskazuje ma on w sobie wiele smaków, wiele zapachów i wiele dobroczynnych właściwości – można śmiało rzec, że to taki nektarowy zawrót głowy. Trudno go scharakteryzować, może mieć różne barwy od jasnożółtej do herbacianej w zależności kiedy jest zbierany, tak samo jak jego smak może mieć przewagę akacji, lipy, gryki lub innego nektaru, wszystko zależy kiedy miód wybieramy z ula i jaka jest przewaga pożytku w danym okresie i na danym terenie.

Można je podzielić na dwie grupy:

1.       Miód wiosenny – jest jasny, posiada przyjemny i delikatny zapach kwiatów i łagodny smak, zawiera dużą zawartość cukrów prostych; wykorzystywany jest szeroko jako środek zarówno leczniczy jak i zapobiegawczy. Składniki te, dzięki łatwej przyswajalności przez organizm, stanowią cenne źródło energii dla mięśnia sercowego w chorobach serca i naczyń, a także wspomagają wątrobę w jej funkcji detoksykacyjnej w przebiegu chorób wątroby, woreczka żółciowego i innych

2.       Miód letni – jest ciemniejszy i posiada bardziej zdecydowany smak i zapach, bogaty w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym; ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe, znajduje przede wszystkim zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy i chorób z przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych.

Jako najważniejsze zastosowanie miodu wielokwiatowego uznaje się jego dobroczynne działanie w chorobach alergicznych dróg oddechowych takich jaki astma oskrzelowa atopowa (alergenna) lub katar sienny – miód ten posiada ziarna pyłku pszczelego oraz cząsteczki kurzu z terenu na którym został on zbierany. Są to antygeny, które po spożyciu przez człowieka tworzą u niego odpowiednie przeciwciała, dlatego tak ważne jest spożywanie miodów z terenów na których się mieszka, dzięki czemu dostarczamy organizmowi wartości odżywcze dla nas potrzebne – przykładowa kuracja:

Rozpoczynamy od jednej łyżeczki miodu do herbaty stopniowo zwiększając jego dawkowanie (do maksymalnie 300 gram miodu dziennie), następnie znów wracamy do dawki początkowej – katar sienny powinien ustąpić.

Miód poleca się również na wzmocnienia mięśnia sercowego, w chorobach naczyń, wątroby i woreczka żółciowego no i oczywiście przy grypie i przeziębieniach.

Zauważono również jego skutecznie działanie przy odnowie skóry, włosów i kości – wszystko to dzięki dużej zawartości krzemu w tym miodzie.

Ponadto miód wielokwiatowy stosuje się na usta jako środek wygładzający i zapobiegający spierzchnięciom.

Jako miód o bardzo łagodnym smaku można podawać już małym dzieciom, aby nam zdrowo rosły 🙂 Nie zapominajmy, że najlepszy jest ten „prosto z pasieki” i najlepiej niedaleko naszego podwórka. Doceniajmy to co nam natura daje – słodkie zdrowie!