Pyłek kwiatowy vs pierzga

PYŁEK KWIATOWY A PIERZGA

Pierzga i pyłek kwiatowy to produkty pszczele, które idealnie się uzupełniają. Z jednej strony to samo, a jednak tak różne. Pyłek kwiatowy to pyłek kwitnących roślin zbierany przez pszczoły i dostarczany do ula – pyłki lepione są w małe kuleczki, z których każda składa się z około 100 tysięcy ziaren pyłków różnych roślin. Pierzga natomiast również pyłek kwiatowy, ale już przetworzony przez pszczoły – to właściwy pokarm białkowy pszczół wzbogacony pszczelimi enzymami. Pyłek kwiatowy dostarczany jest do ula i ubijany przez pszczoły (mieszany z ich śliną i miodem), w tak ubitym pyłku pod wpływem ciepła panującego w ulu wytwarzane są bakterie kwasu mlekowego, które zapobiegają psuciu się pierzgi – w skrócie pierzga to sfermentowany pyłek z znacznie większą wartością odżywczą od pyłku i jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm.

W naszej diecie zaleca się stosowanie obu tych produktów. Pierzgi w okresie spadku odporności organizmu, osłabienia, konieczności jego wzmocnienia – taka 3 tygodnia kuracja pierzgą to niesamowita bomba witaminowa dla naszego organizmu. Na co dzień zaś by budować naszą odporności wystarczy kuracja pyłkiem kwiatowym.

Skład i działanie pyłku kwiatowego

Co właściwie zawiera pyłek kwiatowy – to skarbnica wartości odżywczych. Zidentyfikowano w nim 250 różnych związków. Znajdują się w nim cukry proste (fruktoza, glukoza), kwasy tłuszczowe, ponad 30 aminokwasów (ich zawartość w pyłku sięga nawet 12%!) oraz składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cyn. Pyłek kwiatowy jest też źródłem wielu witamin. Wśród nich najważniejszymi są: A, B1, B2, B3, E, C, PP i D.

Pyłek kwiatowy zatem to cudowna odżywka dla naszego organizmu, wzmacnia apetyt, sprzyja przemianie materii, przyczynia się do spadku wagi u osób otyłych, działa na organizm człowieka odtruwająco i oczyszczająco. Ma szczególny wpływ na działanie i funkcjonowanie wątroby. Pyłek ochrania wątrobę przed zatruciem substancjami toksycznymi, ułatwia jej odnawianie, a także wspomaga leczenie choroby alkoholowej. Cechuje się również silnymi właściwościami w walce z anemią, stosowany jest w kuracjach antydepresyjnych, antyalergicznych oraz antybiotycznych. Jako produkt wspomagający stany depresyjne zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie, poprawa koncentrację. Jako produkt do kuracji antyalergicznej leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy. Wyróżnia się również jego działanie w walce z miażdżycą, nadciśnieniem, przy stanach pozawałowych, obniża poziom cholesterolu, polecany jest przy zaparciach, chorobie wrzodowej żołądka. Co więcej dzięki dużej zawartości witaminy B2 i innych bioelementów kuracja pyłkowa poprawia nasz wzrok. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, polecany jest w stanach zapalnych gardła, stosowny jest jako profilaktyka przed przeziębieniem i grypą. Warto wiedzieć, że pyłek wykazuje działanie zapobiegające poronieniom. Przyczynia się również do podniesienia płodności.

Skład i działanie pierzgi

Właściwości pierzgi są niezwykle cenne. Przewyższają także lecznicze działanie pyłku ze względu na bogatszy skład, łatwiejszą przyswajalność i proces konserwacji. Pierzga zawiera w sobie wiele witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D), a także mikro- i makroelementów, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód. W porównaniu z pyłkiem ma mniej białek i tłuszczów.

Pierzga ma podobny skład i działanie, jak pyłek kwiatowy jednak dzięki zawartości w pierzdze enzymów pszczelich oraz braku otoczki pyłkowej utrudniającej wchłanianie substancji odżywczych jest ona cenniejsza i bardziej wartościowa dla naszego organizmu. Wartości odżywcze w pierzdze są łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm co przyczynia się do jej większej wartości.

Kuracja pyłkiem kwiatowym

Na spożywanie pyłku pszczelego jest wiele sposobów. Do najbardziej popularnych należy mieszanie go z letnią wodą lub miodem, zalewamy pyłek lekko podgrzaną wodą lub mlekiem w proporcjach 1/2 lub 1/3 szklanki. Pyłek należy pozostawić na kilka godzin do czasu, aż spęcznieje – najlepiej przygotować taki roztwór wieczorem i wypić rano na czczo. Można go również jeść z sokiem, mlekiem, dżemem lub twarożkiem.

Aby kuracja przyniosła prawidłowe efekty, musi ona trwać od 1 do 3 miesięcy i być powtarzana nawet kilka razy w ciągu roku. Należy pamiętać, aby po każdym zakończonym cyklu leczniczym stosować przerwę. Najlepszy moment na rozpoczęcie kuracji to jesień i wiosna. Jesienią uodparnia ona organizm przed zimowymi przeziębieniami, a wiosną działa wzmacniająco oraz uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów.

Dawkowanie dzienne wg zaleceń: ● Dzieci w wieku 3-5 lat – 10 gramów. ● Dzieci w wieku 6-12 lat – 15 gramów. ● Dzieci powyżej 12 lat oraz dorośli – 20 gramów. ● Dorośli podczas leczenia – 30-40 gramów.

Kuracja pierzgą

Stosowanie pierzgi jest podobne do stosowania pyłku. Dzienna dawka dla osoby dorosłej powinna wynosić około 30-40 gramów, jednak nie ma możliwości przedawkowania pierzgi. Wystarczy jeść codziennie jedną łyżkę pierzgi, aby zregenerować organizm i wzmocnić go. Aby przygotować odpowiednie lekarstwo należy łyżkę pierzgi zalać wodą, a rano wypić je na czczo. Rozpuszczenie produktu w wodzie na 10 godzin przed wypiciem wielokrotnie zwiększa działanie. Warto zamienić poranną kawę na taką miksturę, która działa lepiej, dłużej, a na pewno zdrowiej.

Tagged , , , ,

Dodaj komentarz