Miód spadziowy

Czym właściwie jest ta spadź – tyle się o niej mówi, że zdrowa, posiada mnóstwo zdrowotnych właściwości, ale z czego ona jest? Ogólnie przyjmuje się – góry, lasy, sprzyjające warunki i spadź pojawia się niewiadomo skąd i niewiadomo kiedy. Trochę tak jest. Spadź, a inaczej rosa miodowa to taki słodki nektar pojawiający się na drzewach iglastych i liściastych – głównie świerka, modrzewia, jodły, dębu, topoli, brzozy i lipy. W Polsce przeważają miody ze spadzi jodłowej, lipowej i świerkowej. Spadź to przede wszystkim soki roślinne wytworzone na skutek uszkodzenia przez mszyce, czerwce lub miodówki komórek tych roślin oraz płynne odchody tych owadów.  Jak to wygląda w praktyce. Mszyce faktycznie żerując na igłach drzew iglastych żywią się sokiem tych drzew, a dokładniej białkiem w nim zawartym.  Tyle tylko, że tego białka w sokach roślinnych jest niewiele, stąd mszyce muszą pobrać dużą ilość tych soków roślinnych i je przefiltrować, aby wydobyć drogocenne dla siebie białko. Mszyca posiada w swoim układzie pokarmowym specjalny narząd zwany syfonem – nie przebiega on przez żołądek – gdzie soki roślinne są filtrowane i przez ten sam syfon i wydzielana jest spadź, która mszycom nie jest do szczęścia potrzebna – w przeciwieństwie do pszczół i ludzi 🙂

Jedno jest pewne, spadź zawiera mnóstwo zdrowotnych właściwości, zawiera cukry, aminokwasy, sole mineralne i witaminy, ale o tym później – bo nie bez kozery na miód spadziowy mówią, że to miód królewski.

Charakteryzuje się barwą od ciemnej zieleni, aż do intensywnej czerni. W konsystencji jest gęsty. W smaku jest żywiczny, balsamiczny, wyrazisty – czasem cierpki.

Miód spadziowy jest ciężki do uzyskania, aby się „trafił” kolokwialnie mówiąc, potrzebujemy wielu sprzyjających warunków: wilgotnej – ale bez deszczowej pogody, występowania na danym terenie mszyc lub czerwców i szczęścia.

Dobroczynnych działań miodu spadziowego jest bez liku. Polecany jest w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, nerek i dróg moczowych. Stosowany jest często przy problemach z przewodem pokarmowym i jelitami. Oczywiście jak wszystkie miody ma właściwości wspomagające odporność, działa wzmacniająco w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.

Cenione są również jego właściwości na dolegliwości dróg oddechowych. Posiada działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne co pomocne jest podczas przeziębień, ale również podczas zapalenia płuc. Dobroczynne działanie tego miodu zanotowano również na serce i układ krwionośny – ma działania przeciwmiażdżycowe.

Jak każdy rodzaj miodu, ma działanie odtruwające i dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych, przy produkcji toksycznych substancji oraz osobom po kuracjach silnymi lekami, np. leki sterydowe, przeciwnowotworowe. Zalecany jest również przy schorzeniach nerek, chorobach reumatycznych i schorzeniach skóry.

Co ciekawe miody spadziowe w porównaniu z miodami nektarowymi zawierają więcej grup związków azotowych, mineralnych, enzymów i substancji antybiotycznych. Doszukano się w nich, aż 4-9 razy więcej biopierwiastków, czyli mikroelementów, zapobiegającym wypadaniu włosów, łamaniu się paznokci. Biopierwiastki wpływają na koncentrację, zapobiegają tworzeniu się zmarszczek – cud dla naszej urody!

Łatwiej będzie ułożyć jego właściwości w listę, polecany jest:

– Przy schorzeniach układu dróg oddechowych, ma właściwości wykrztuśne, antyseptyczne, sprawdza się podczas zapalenia płuc i astmy;
– Działa przeciwmiażdżycowo;
– Pomaga w chorobach stawów;
– Koi nadwerężony układ nerwowy;
– Ma właściwości silnie odtruwające, poleca się go osobom pracującym w szkodliwych warunkach;
– Zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy;
– Ma właściwości przeciwrakowe;
– Poleca się go po przebytych kuracjach antybiotykowych i sterydowych oraz przy dolegliwościach związanych z kamicą nerkową.

Jak najłatwiej scharakteryzować ten najbardziej znany i poszukiwany miód:

– Miód spadziowy jest najczęściej ciemniejszy od pozostałych;
– Zawiera nawet czterokrotnie więcej związków mineralnych w porównaniu do miodów nektarowych;
– Posiada wyższe pH dzięki czemu smakowo jest mniej kwaśny;
– Zawiera wyższą zawartość aminokwasów od pozostałych miodów;
– Stwierdzono, że w miodzie spadziowym znajduje się wyższe stężenie substancji o działaniu antybakteryjnym;
– Znajdziemy w nim więcej cukrów takich jak melecytoza.

Trochę chemii co ten miód spadziowy w sobie ma: w porównaniu z miodem nektarowym odznaczają się z reguły wyższą zawartością związków azotowych, mineralnych, dekstryn, enzymów, kwasów organicznych i substancji antybiotycznych. Oprócz dominujących cukrów prostych (nie mniej niż 60 %) glukozy i fruktozy oraz sacharozy i melecytozy występują inne rodzaje cukrów, w tym niekorzystne dla pszczół jak: rafinoza, galaktoza i mannoza, stąd miody spadziowe nie stanowią dobrego pokarmu dla pszczół.

Miód spadziowy może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy. W miodach nektarowych wynosi to około po 50% fruktozy i glukozy. Miód ze spadzi iglastej różni się też składem w zależności od pogody np. suchej, ciepłej czy wilgotnej. Cenna grupa związków w tych miodach są biopierwiastki, w łatwo przyswajalnej postaci związki żelaza, cynku, miedzi i boru. Ponadto są bogatym źródłem makro i mikroelementów, takich jak: potas, wapń, sód, fosfor, chlor, siarka, magnez, mangan i kobalt. Miód spadziowy jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i Wanat. Dwukrotnie wyższa zwartość związków azotowych tj. białek, aminokwasów i enzymów w porównaniu z miodami nektarowymi. Miód spadziowy zawiera niewielkie ilości witamin A, B2, B6, C, PP, i witaminę K, olejki eteryczne, garbniki, skrobię, alkaloidy, antocyjany i substancje antybiotyczne. Gwajakol pochodzący ze spadzi jodłowej nadaje produktowi finalnemu właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne, a związki terpenowe posiadają silne właściwości przeciw drobnoustrojowe.

Ciekawą odmiana miodu jest miód spadziowo-nektarowy, który jest wytwarzany częściowo ze spadzi, a częściowo ze zbieranego przez pszczoły nektaru roślin. To unikalne połączenie tworzy też jedyny w swoim rodzaju miód – zarówno pod względem smaku, jak i zapachu czy koloru. Miód spadziowo-nektarowy jest nieco słodszy od klasycznego miodu spadziowego, zawiera bowiem więcej cukrów. Oprócz aromatu żywicznego można w nim wyczuć także aromat kwiatowy. Świetnie smakuje i ma sporo właściwości prozdrowotnych. Warto go stosować zarówno jako środek wspomagający leczenie, jak i w profilaktyce wielu chorób.